INTERFAȚA 3

tratează indiferența într-un chestionar teatral în 3 acte.

Este un spectacol bazat pe compoziție muzicală de avangardă, inovație tehnologică și teatru documentar ce descoperă laturi deseori ascunse ale trecutului recent și ale prezentului României pentru a le aduce în dezbatere. Spectacolul dezvoltă proiectul inter@FAȚA început de dramAcum în 2014 la Centrul de Teatru Educațional Replika – Strada Lânăriei, nr. 93-95, miercuri, 16 septembrie 2015, la ora 19.00.

Actorii: Cătălina Bălălău, Florin Ionuț Crăciun, Ionuț Niculae, Liviu Popa și Paul Dunca împreună cu Andreea Chindriș, Alexandru Berceanu și Cătălin Crețu produc o investigație performativă a contactului între grupuri culturale cu identități diferite, precum comunitatea gay, etnicii romi și evrei și grupuri culturale majoritare. Rezultatul este un spectacol participativ care aduce povești tulburătoare în atenția spectatorului, provocându-l să își chestioneze atitudinea proprie față de diferență.

Minodora: Și acum când ne ducem în Germania, și, de exemplu acum m-am dus la toaletă și nu aveam bani să pun acolo. Dom’le, lasa-mă, că sunt însărcinată și trebuie să merg la toaletă și nu am bani să pun acolo. Nu, nu. Zic: Da voi chiar ați rămas așa, cum e Hitler? În Franța nu e așa.

Pentru construcția spectacolului au fost realizate interviuri cu supraviețuitori romi și evrei ai Holocaustului și alți reprezentanți ai unor categorii discriminate în România de-a lungul timpului.

În cadrul INTERFAȚA 3 se generează muzică în timp real. Sunt montorizați EEG un actor și un spectator, iar relația dintre cele două encefalograme produce muzica spectacolului având la bază algoritmi de recunoaștere a stării emoționale. Reacția invizibilă a subiectului monitorizat, devine perceptibilă la nivel sonor tuturor spectatorilor. Fondul sonor rezultat este folosit de coregrafa Ana Costea ca suport pentru dans.

Spectacolul este conceput de Alexandru  Berceanu, dramaturgia este semnată de Andreea Chindriș și Alexandru Berceanu, muzica este compusă de Cătălin Crețu și Grigore Burloiu, iar tehnologiile din cadrul spectacolelor sunt operate de George Rotaru și Dan Olteanu.

Spectacolul INTERFAȚA 3 este produs în cadrul proiectului inter@FAȚA 3, care alături de producția spectacolului și un număr de 8 reprezentații în București va realiza un turneu național al spectacolului. Primele reprezentații au avut loc pe data de 7 și 8 august (avanpremiere), maratonul urmând să continue:

26, 27 septembrie, 16 octombrie, 14, 15 noiembrie – București, Centrul de Teatru Educațional Replika,

30 octombrie – Timișoara, Teatrul Național din Timișoara, Studio UTU;

1 noiembrie – Oradea, Centrul Cultural – Comunitatea Evreilor din Oradea;

3 noiembrie – Tg. Mureș, Universitatea de Arte Tg. Mureș;

5 noiembrie – Baia Mare, Teatrul Municipal Baia Mare, Sala Studio;

7 noiembrie – Bistrița, Sinagoga;

8 noiembrie – Suceava, Sala Dom Polski;

10 noiembrie – Craiova, Teatrul Național „Marin Sorescu”, sala Studio;

12 noiembrie – Rm. Vâlcea, Teatrul „Anton Pann”, Sala Studio.

Accesul este gratuit. Copiii sub 14 ani au acces doar însoțiți de părinți. Pentru că numărul de locuri este limitat, vă invităm să rezervați locurile la 0745 983 368 sau la dramacum@dramacum.org


 

Proiect cultural finanţat în cadrul Programului cultural „Ești București” 2015 al Centrului de Proiecte Culturale al Municipiului București – ARCUB și de Administraţia Fondului Cultural Naţional-AFCN.

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finanțării.

pagina logo uri - website-01

 

inter@FAȚA

„La un moment dat, mama mi-a zis: Știi, noi suntem țigani. Pe mine mă afecta asta la modul de ambiționare. I’m not gonna be like this. Îmi amintesc și acuma, a fost o decizie foarte clară, îmi amintesc de parcă ar fi fost ieri: Nu o să fiu niciodată țigancă! Cristiana Grigore, în copilărie

Folosind mijloace de investigație specifice teatrului documentar, actorii Cătălina Bălălău, Liviu Popa, Ionuț Niculae și Paul Dunca împreună cu Andreea Chindriș, Maria Draghici, Alexandru Berceanu si Cătălin Crețu produc o investigație performativă a contactului între grupuri culturale diferite, precum comunitatea gay, etnicii romi și evrei și grupul cultural majoritar.
inter@FAȚA este rezultatul unei colaborări interdisciplinare care sondează reacția la diferență. Pornind de la documentarea și expunerea unor linii de discriminare prezente în societatea românească, în cadrul performance-ului inter@FAȚA se va genera în timp real muzică, pornind de la monitorizarea EEG a unui performer și a unui spectator.

Diferențele culturale provoacă frică și generează agresiune.
Diferențele culturale provoacă curiozitate și generează schimburi.
Sesizarea diferențelor reprezintă un mecansim adaptativ esențial supraviețuirii.
Adaptarea la diferențe generează evoluție.

Dispozitivul inter@FAȚA creează un flux creativ pornind de la emoțiile spectatorului și ale performatorului, unite cu ajutorul monitorizării EEG a activității neuronale, prin generarea de muzică în timp real de către compozitorul Cătălin Crețu, muzica fiind folosită ca suport coregrafic de Ana Costea.

inter@FAȚA este produs de dramAcum (dramAcum.org) cu sprijinul financiar al Administrației Fondului Cultural Național în parteneriat cu Centrul Național al Dansului București.

Parteneri: UNATC IL Caragiale, Asociația Pro Casandra, UNMB, Colectiv A Cluj, Teatru Fix Iași și Institutul Național Pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel”.
Spectacolul se va juca la sala Stere Popescu a CNDB în datele de 7, 9, 11 și 28 octombrie, de la ora 19:30.

Pe 20 septembrie, ora 11 la CNDB – prezentarea tehnologiei utilizate pentru generarea muzicii.

inter@FAȚA- proiect colectiv pornind de la un concept creat de Alexandru Berceanu

Echipa de creație:

Cu: Cătălina Bălălău, Paul Dunca, Ionuț Niculae, Liviu Popa

Regizor: Alexandru Berceanu

Dramaturgi: Andreea Chindriș, Alexandru Berceanu, Vasile Nussbaum

Generare muzică
Compozitor: Cătălin Crețu
Programator: Grigore Burloiu

Video artist: Maria Draghici

Coregraf: Ana Costea

Scenograf: Sabina Pavel

Consultanți științifici: Ana Iorga (Buyerbrain), Adina Babeș, Vlad Moca (Coneural)

Adresa CNDB:
Bulevardul Mărășești nr. 80-82, Sector 4, București

Dramacum.org

 

foto Nancy Vajaianu

foto Nancy Vajaianu

foto Nancy Vajaianu

foto Nancy Vajaianu

10660249_384080325073389_5626145492419258095_n

foto Nancy Vajaianu

foto Nancy Vajaianu

foto Nancy Vajaianu

foto Nancy Vajaianu

foto Maria draghici

foto Maria draghici

Publicitate

One response to “INTERFAȚA 3

  1. Pingback: inter@FAȚA | dramAcum

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s